Tjärö turistation i Blekinge skärgård

Denna sida är inte skapad av STF, utan är min egna inofficiella hyllning till Blekinges vackraste skärgårdsö.
Fakta och tidtabeller samt alla priser kommer från turistbroschyren "Tjärö sommaren 1999".
Kontakta Tjärö turiststation, 370 10 Bräkne Hoby, tel 0454-60063, fax 0454-39062, E-post: info@tjaro.stfturist.se för mera information!
STF har också en egen hemsida för Tjärö Turiststation.

Jag har gjort en hemsida för Skärgårdsfesten -97 som vi tillbringade på Tjärö.

Det finns också en egen hemsida för Skärgårdsfesten -98 .

Det finns nu också en hemsida för Skärgårdsfesten -99 .

För många är sommaren röda stugor med vita knutar, ostörd miljö, gröna hagar och blånade hav. -Tänk att få vakna upp till ljudet av pipande svalungar, ta en barfota tur i daggvått gräs till morgondoppet och sedan njuta av hembakat frukostbröd och nybryggt kaffe. -Detta är Tjärö!
Tjärö bjuder också på ängar med betande djur, skogsdungar, slingrande stenmurar och markerade promenadstigar, små "gömda" vikar och härliga badklippor. Men här finns också aktiviteter som fiske, rodd, kanoting, äventyrskamp, klippklättring, pyssel och lekar för barnen bland djuren i hagarna.
På Tjärö väljer du själv vilken service du vill ha. Vill du själv stå för hushållet har vi ett nytt modernt självhushåll till förfogande och matvaror finns att köpa i vår butik. Men vi vill gärna också pyssla om och bjuda våra gäster på egna specialiteter - fisk och andra råvaror från trakten. Föredrar du lägerliv - låt oss packa grillkorgen med alla tillbehör för en spännande kvällsmåltid vid strandkanten. Många har lärt sig att segla i vattnen runt Tjärö. Här lurar inte bara aborre och gädda utan de många lugna vikarna är utmärkta för att lära sig att segla i.

Tjärö är ett naturreservat och har endast gammal bebyggelse från 1700-1800-talet. STF köpte ön redan 1940 av öns sista bonde och har sedan omsorgsfullt låtit restaurera natur och byggnader. Miljön är nu en oas för nutidsmännsiskan och naturligtvis passar all form av skapande verksamhet särskilt väl här ute.
Tjärö är 2.5 km lång och km bred. Ön är ett naturreservat sedan 1976. Kulturlandskap med ängar, öppna hagmarker med betande djur. Lövskogslundar och hällmarker. Markerade natur- och motionsstigar (1.5 km och 3 km). Iordningsställda lägerplatser med eldstad och ved. eld får inte göras upp på andra platser. Stora öppna fält för bollspel och lekar. Campingplats, gästhamn, lekplats, trollstig och uthyrning av roddbåtar och kanoter.

Öppet: 8/5 till 12/9 1999.
Måltider: Matsal och kafe öppet 8-20 (juli 8-21). Frukost, lunch och middag, a la carte och fullständiga rättigheter.
Butiken: Är öppen 8-20 (juli 8-21) Livsmedel, kioskvaror, glass och souvenirer.
Priser: Logi i flerbäddsrum 165-175 kr pers/natt (dubbelrum 30 kr person/natt i tillägg) (priserna gäller STF-medlemmar, icke medlem betalar 40 kr i tillägg)
Tilläggsavgift: med båt vid brygga 100 kr/dygn, vid klippa eller vik 35 kr/dygn
Tältavgift: 40 kr person/dygn, familj 100 kr/dygn
Hyra av roddbåt eller kanot: 40 kr/tim, 165 kr/dygn, inkl flytväst
Så här kommer du till Tjärö
Tåg till Karlshamn eller Bräkne Hoby (7 km från Järnaviks brygga), flyg till Ronneby ( 20 km från Järnaviks brygga)
Bil via E22 till Karlshamn och skärgårdstrafiken som avgår nedanför stadshotellet i centrum eller E22 till Bräkne Hoby och avtagsväg till Järnavik-Tjärö.

Bra Tjärölänkar:
Tjärö Turiststation (STF)
Turiststation-Tjärö Tider och priser (Karlshamns kommun)
Tjärö naturreservat (Länsstyrelsen)
Blekingetrafiken - båttrafik till Tjärö
Högsommarpaddling i Tjärö En annan reseberättelse

Tillbaka till Stefans hemsida

Senast uppdaterad 2000-01-28
Du är besökare [an error occurred while processing this directive], sedan 000128
Copyright © 2000 Stefan Danielson
E-post: stefan@starmail.com  Hemsida: http://www.soka.nu