Medeltidsbanketten

Medeltidsbanketten Infirandet av Emanuelsdagen
(i Bunkern i Luleå) den 26 mars 1994.


Rådmansdotter, Signhild Berntsdotter Falk och Herr Borgare Stefan Danielsson Tvingsten ordnade en bankett på medeltida vis för att fira sommartidens inträde den 26 mars 1994.
Eftersom vi då befann oss i en tid av fasta inför påskhögtiden var maten delvis anpassad till detta krav.
Vi började med att bjuda på hemlagad mjöd som fördrink (mycket uppskattad!) samt en spenat och nässelsoppa till förrätten som serverades i lertallrikar. Maten vi sedan bjöd på var kokt fisk samt efter det en köttfärsgratäng (lite fusk med fastan här) med rotsakspytt. Allt serverades på hembakta grova brödtallrikar. Gästerna åt sedan maten med egen kniv och sked och drack hembryggt vin ur egna tenn eller lerkrus. Som servetter använde vi som brukligt är bordsduken.
Underhållningen under middagen ordnades av två gycklare från skolans spex. Vi var drygt 20 gäster och alla hade varsin rollfigur att spela under middagen. Kläderna var hyrda eller sydda hemma.
Efter middagen ordnade vi diverse lekar och senare på kvällen efter mera vin och öl samt medeltida konfekt, dvs frukt och nötter, så började en mer eller mindre vacker allsång. Eftersom det fanns flera trubadurer inbjudna blev det mycket gitarrspel och sång. Det blev en lyckad tillställning på flera vis…
För många var det första festen med medeltidstema och vi var flera som fick lust på mera liknande rollspel (se min sida om Hjortens värdshus).


Ralf och Martin
Stefan med vänner
Sigge med vänner
 Tillbaka till Levande rollspel & Medeltid

Senast uppdaterad 1999-08-20

Copyright © 1999 Stefan Danielson