Vår bröllopsresa på Zanzibar den 3/7 till 12/7-2000

Denna sida är en personlig beskrivning av vår resa på Zanzibar, all text och bilder är ©-skyddade. Alla bilder är också klickbara för fullstora foton. Resan vi gjorde var en del av vår bröllopsresa som började med en Kenyasafari i Masai Mara.

Lördag 3/7: Flygresan från Nairobi gick via Mombasa som var mycket grönare än gulbruna Nairobi. Ytterligare ett skutt och så var vi framme vid Zanzibars "moderna" flygplats (ryskbyggd pa 70-talet med en kommunistiskt flygplatspersonal som njöt av att göra livet omständigt för sina besökare). Hotellet vi bodde på i huvudstaden Stonetown var det näst bästa i hela stan och alla tycktes därmed tro att vi var helt gjorda av dollar... Lite jobbigt men till slut vande man sig vid alla tillrop från våra "friends"... En kille visade oss runt i stan (vi hade problem med att säga nej). En mycket charmig labyrint med små gränder och gator. På kvällen gjorde vi det enkelt för oss och åt middag på hotellet. (Indisk fiskgryta).

                 
Bild på vårt hotell Tembo House, vårt rum där och en solnedgångsbild från stranden nedanför hotellet.

Söndag 4/7: Klockan 9 skulle vi bli hämtade, men först klockan 10 (det var mycket Pole-Pole på Zazibar) kom utflyktsbilen för vår "Spice Tour". Vi fick samsas med 14 andra på en ombyggd pickup. Trångt men gemytligt, fick lära känna en del backpackers och höra en massa spännade historier om deras resor runt om i Afrika. Åk inte till Zimbabwe, rådde dom oss bland annat. Kryddturen var bra och spännande men det kom ett monsunregn som var det blötaste vi varit med om. Det regnade hela förmiddagen, och när det regnande som mest hade man bara knappt 3 meters sikt innan folk försvann i regndimman. Vägarna är föresten inte bra alls på Zanzibar, så vi fick själva dra loss bilen när den fastnade i leran. Blött men kul! Jeanettes kjol gick också delvis sönder och det var tur hon kunde knyta regnjackan runt midjan... Kryddorna och frukten smakade förstås helt underbart, nu vet vi hur frukten (tex Carambole) är menad att smaka! Lite historia med Persiska bad och slavgrottor samt ett dopp i det salta men varma havet avslutade turen. Tillbaka vid 17-tiden. Det var definitivt en 10 dollars tur (inkl. god lunch vid en lokal by) som var väl värd pengarna! På kvällen hittade vi till backpackerstallet "African House" med fin utsikt och billig pilsner. Vårt hotell liksom många restauranger på muslimska Zanzibar är nämligen alkoholfritt.. Middagen var på fiskrestaurangen Fishermans wharf. Det blev färsk grillad tonfisk (underbar) och Kingfisher, gott!


Vår guide framför ett brödfruktsträd.

Måndag 5/6: Vi var på en intressant citytour mellan 10-15 med en pratglad men kunnig guide (Ola-Ola Adventure). Vi såg hamnen med de gamla dhowbåtarna, fiskmarknaden med stora flugsamlande fiskar och hur kyrkor och moskeer blandas med arabisk, indisk, afrikansk, engelsk kulturmix.Vi fick se slavcellerna (hemskt), höra berättas om Livingstone, missionärerna och engelsk kolonialism. Såg Freddy Mercurys födelsehus, fick en pratstund med en gammal arab och höra hur den kommunistiska revolutionen 1968 gjorde att de flesta rika och intellektuella araberna och indierna flydde från Zanzibar. Var inne i ett bostadshus och fick se hur folk bodde (trångt). Shoppade ckså lite i de små basarna i den trånga och mysiga gamla stan. Turen kostade oss 10 dollar/person. På kvällen åt vi en underbar swahilifiskgryta på en lyxrestaurangen Blues som låg som en pir rätt ut i havet (för tjusigt och dyrt för lokalbefolkningen, prisvärt för oss).

             
Bild från hamnen (lågvatten) samt bilder på de berömda dörrarna på Zanzibar.

      
Bild på slavmonumentet samt stadsbilder från Stonetown.

Tisdag 6/6
: Vi åkte från Stonetown vid strax innan 11. Efter 1.5 timme resa där de sista 45 minuterna var på en hemskt dålig grusväg (jeanette blev nästan illamående) nådde vi så vårt sista resmål, hotellanläggningen Breezes Beach Club på Zanzibars östkust. Ca 4 km norr om byn Bweaju. Hotellet är 5 stjärnig lyxanläggning som ni kan läsa mera om på Breezes Beach Club. Här finns också fina bilder på stranden och hur våra rum såg ut, och reklambilderna ser faktist lika bra ut som i verkligheten! En helt otrolig lång, vit och finkornig strand där vi kunde promenera nästan helt själva i timmar.... Vid 14-tiden åt vi lunch utan att förstå hur stora middagarna på kvällarna var... Vädret var lite regnigt och molnigt. Middagen på kvällen (vi hade halvpension med frukost och middag) var dagens stora begivenhet, folk klädde upp sig (nåja) och så var det en underbart duktig och vänlig personal. Maten var alltid en fyrarätters middag. Första kvällen med grillbuffe, som vanligt var fisken fräsch och helt underbar, frukten var förstås söt och mumsig... All mat var fint kryddad (fattas annat på kryddön Zanzibar)

       
Bilder från Breezes. Poolområdet, vår lägenhet samt den fina havsutsikten från vår terass.

Onsdag 7/6
: Vädret var lite molnigt (men som vanligt varmt och fuktigt, temperaturen varierade på Zanzibar såhär på vintern mellan 25-30 grader). Idag gjorde vi en lång promenad längs stranden norrut, såg ett lyxhotell någon km norr om vårt hotell, men detta var tomt på gäster. Säsongen börjar först i juli.
Detta italienska hotell hade byggt en lång träpir med fin utsikt för att gästerna skulle kunna bada vid lågvatten.
På sina ställen gick havet ända upp till klipporna vid högvatten. Skillnaden mellan högvatten - lågvatten var väldigt stor. Vid lågvatten var vattendjupet innanför korallrevet ca 0.5 m, vid högvatten 3.4 meter. Vi hörde konstiga skrik från träden och såg plötsligt en Colubusapa hoppa fram. Promenaden varade ca 2 timmar. På kvällen var det som vanligt fin middag med grillad red snapper, lite vin var också gott till. Efter middagarna var det varje kväll någon form av underhållning. Första kvällen var det dansuppvisning, på onsdagen var det Steelband musik under middagen och senare var det stor brasa nere på stranden med bar i sanden och lite soft musik, hög mysfaktor... Enda "negativa" med Breezes var att det visade sig att 95% av alla paren var smekmånadspar, många flög direkt efter bröllopet till Breezes för en veckas smekmånad, detta innebar att alla paren nästan direkt efter middagen gick tillbaka till sina rum, efter klockan 22 var det nästan helt tomt på anläggningen, asociala typer... När vi kom var det ca 40 gäster, när vi åkte fanns där 72 gäster (av 140 platser). Mest engelsmän, men flera gäster från andra länder i Europa också. Ca 12 svenska gäster.

   
Bild från stranden nedanför hotellet samt från piren norr om Breezes.

Torsdag 8/6
: På förmiddagen på utflykt med en gammal Dhowbåt. Vi åkte norrut till ett korallrev som låg nära lagunens öppning mot Indiska oceanen, här fanns nämligen de enda levande korallerna, det yttre korallrevet var numera dött. Snorklade efter fisk och även om vattnet var otroligt klart och fint så var det nog flera fiskar att snorkla efter i grekland. Men tydligen var det bättre dyk och snorklingsvatten på norra Zanzibar där tidvattenskillnaderna är mindre. På eftermiddagen hyrde vi kanot och paddlade ut till revet och surfade lite på vågorna. Nämnas kan att det var svårt att simma längre ut då stenarna här var fullsatta med sjöborrar. Bäst bad var det alltså i poolen eller i havet vid högvatten. Middagen på kvällen var en ny buffe med lamm, kalkon, kyckling och massa goda fiskar.

   
Bild på vårt hotell från havet samt vår båtförare, Marco Polo.

Fredag 9/6
: På fm solade vi och på eftermiddagen mellan 14-18 vandrade vi till byn söder om Breezes (Bweju). Närmare byn mötte vi lite lokala fiskare som under lågvattentiden letade maskar (fiskbete) och snäckor (mat) i leran. Det var en upplevelse att promenera runt i byn. Dom berättade att det var ytterst ovanligt med turister som hälsade på, i så fall kom dom med buss under organiserade utflykter. Vi köpte Coca-Cola för 2 kr (på hotellet kostade colan 20 kr). På promenaden hemåt fick vi sällskap av fyra hundar som bestämde att vi var deras nya husse & matte. (dom blev bortjagade när vi kom tillbaka till hotellet). På hotellet fanns annars några katter som gick runt och tiggde mat på kvällarna. Och fastän det var förbjudet så var det svårt att motstå dom... Kvällen var lite jobbig då vi bränt axlarna under promenaden och vi var ordentligt trötta efter vår promenad. En dryg mils promenad barfota i lös sand är jobbigt! På middagen på kvällen tror jag vi testade deras biffkött (ingen höjdare). man fick nämligen alltid välja mellan fisk / kött men valet var lätt! På kvällen var det disco. Jeanette och jag tyckte synd om personalen och gick dit och tog en öl, vi var då helt ensamma på discot!

      
Bilder från vandringen till Bweju. Kvinnor som letar snäckor samt huvudgatan i byn.

Lördag 10/6: Idag solade vi mest, badade en hel del och kopplade av. På kvällen var det buffe igen, god mat (bla Red Snapper) som vanligt! Det var sedan tänkt att bli en högtidsstund för oss svenskar. Vi bänkade oss (7 svenskar) framför tv´n för att se Sverige-Belgien, men det blev ju nu ingen höjdarmatch så att säga... Deppade tog vi sedan en öl på discot (med endast 6 turister och 30 dansande från den lediga personalen).

Söndag 11/6: På förmiddagen spelade vi boule i sanden med våra nyfunna svenska vänner Hans och Tina (som också var på bröllopsresa förstås!). På eftermiddagen skulle vi paddla kanot igen ut till revet. Det var sådant lågvatten så att vi lyckades paddla över revet, men på vägen tillbaka kom dock en jättevåg och välte kanoten över ända. Faktist lite kritiskt läge ett tag innen vi båda lyckades kravla oss upp på revet och hitta paddlar och kanot. Men vågorna gjorde att bena och armarna fick ta mycket stryk mot korallen. Så väl tillbaka på land fick vi plåstra om ett stort antal skrapsår. På kvällen var det Arabian Night med stor arabisk middagsbuffe, mycket mat. En del underligt kryddad, men det mesta var som vanligt gott. Efter middagen var det så dans och akrobatuppvisning av några atletiska zanzibarianer.

   
Några bilder från den underbara stranden vid Breezes. Ren och vit korallsand, underbara promenader!

Måndag 12/6: Avresa 8.30 från Breezes. Flög från Zanzibar vid 11:30, som vanligt en rolig procedur vid flygplatsen (inga datorer där inte!) men till slut flög vi vidare till Nairobi i Kenya.

Bra länkar till Zanzibar:
ZanizbarNet
Bra turistinformation om Zanzibar
ZanzibarWeb Mera turistinformation
Zanzibar Unveiled Lite historik från Zanzibar
Breezes Beach Club Vårt hotell på östkusten, rekommenderas speciellt för smekmånadspar
Tembo House Hotel
Vårt hotell i Stonetown, bra läge och vackra rum
Kenya Airways Vi flög med detta flygbolag via Amsterdam och Nairobi
Tour Africa Vi bokade våra hotell via denna svenska researrangör
Zanzibar Bra reportage från Aftonbladet Resor
Zanzibar Bra reportage från CNN-Resor
Zanzibar Bra reportage från Packat och Klart
CNN Weather Vädret på Zanzibar
Zanzibar Resan- en fotodagbok En bra personlig reseberättelse!

Tillbaka till: Fotoalbum Resor

Föregående sida Nästa sida Reseringen
Senast uppdaterad 2001-06-10
Du är besökare [an error occurred while processing this directive], sedan 000707
Copyright © 2000 Stefan Danielson
E-post: stefan@starmail.com  Hemsida: http://www.soka.nu