Tips och fakta för Romresenären

Transporter
Tunnelbanan i Rom , den sk. metron har sin knutpunkt i Termini. Det finns endast två tvärgående linjer (linje A och B) men dessa passerar ett flertal sevärdheter och är väl värda att använda för sitt låga pris (1200 lire, ung. 5.70 kr) och sin snabbhet och bekvämlighet.
Man köper biljetterna till Metron eller bussarna i tobaksaffärerna. Skyltningen är ATAC för bussar och spårvagnar, COTROL (metro), FS (tåg).
Skyltningen inne på Termini är endast på italienska och mot slutstationen. Biljetten gäller både på tunnelbanan, bussarna och spårvagnarna och i 75 minuter. Glöm inte bort att stämpla dom innan ni går på tåget eller bussen. Åker du mer än 4 resor/dag kan det vara lönt att köpa en biglietto integrato giornalioero (BIG).
Metrostationerna är tydligt utmärkta med skyltar med ett stort vitt M mot röd bakgrund. Både linje A och B går från kl. 05:30 till 23:30 varje dag.


En del användbara buss och spårvagnslinjer som går till intressanta stadsdelar.
Buss 64 är alltid full då den går mellan Termini och Peterskyrkan. Även en del Metrostationer för tunnelbanan är utmärkta med ett vitt M.

Praktiskt kring sevärdheter
Sista söndagen i månaden har de flesta museum i Rom öppet gratis. Var då dock beredd på långa köer så var ute i god tid.
Annars har alla kyrkor fri entre, men ibland kostar det dock en mindre summa i mynt i en ljusautomat för att få ljus på tak och väggar. Vissa kyrkor är gratis men vill ha en "frivillig" domation istället...
En del museum har stängt på måndagar samt många mindre kyrkor och museum har bara öppet på förmiddagarna (innan 13:00).
Många museum hyr ut cd-spelare eller bandspelare med guidning till sevärdheterna. Detta kan vara väl värda pengar om du inte redan har en ordentlig guidebok.

Guideböcker
Jag rekommenderar starkt Första klass reseguider: Rom. Kanske tycker många att denna är både för tjock och för dyr (320 kr), men den har otroligt bra fakta om nästan alla sevärdheter. Lätt att följa guidade promenadförslag, bra kartor och bra tips och fakta. För mer information om dessa guideböcker samt de senaste uppdateringarna (tex senaste öppettiderna i Rom), gå till Streifferts hemsida.
I Rom kan du även välja mellan ett flertal turistböcker om Rom. Den jag själv rekomenderar heter Ancient Rome - Then and now, och har bra kartor och bilder från antikens Rom, både som man tror det såg ut under antiken och som ruinerna ser ut idag. Kostade ca 65 kr.

Övernattning
Vi bokade vårt Hotel Rimini via internet. Bästa sajten för italienska hotell är Venere.it
Att bo nära Termini är praktist för närheten till tunnelbana, tåg och bussar. Hotellen är också billigare här än i gamla stan. Men området kan upplevas ruffigt och det blir en bit att gå till de större sevärdheterna.
Hotellen i Rom kan vara lika dyra som hemma, speciellt under högsäsong. Det är då lättare att hitta låga kampanjpriser under lågsäsong (oktober-mars). Vid påsk eller jul är det nästan omöjligt att få tag i hotellrum.
När du anländer till hotellet måste dom låna ditt pass några timmar för att registera dig hos myndigheterna. När du lämnar hotellet är det enklast att betala med kreditkortet. Men vissa hotell ger rabatt om du istället betalar kontant.

Mat och dryck
Mest prisvärt är det att äta på italienska kvarterskrogar, sk. Trattorior eller Hosterior, men även en del mindre restauranger kan vara prisvärda, undvik dock restauangerna längs de största gatorna, turiststråken.
Krogarna på östra sidan om Termini är oftast prisvärda, undvik dock dom som utanför skyltar med speciella turistmenyer på ett flertal språk. Andra bra områden är i gemytliga Travastere eller omkring Campo de Fiori.
Söndagen är veckans främsta lunchdag är då bör man ha bokat bord i förväg. Många restauranger har stängt på måndagar.
Frukosten består i Rom oftast av espresso, någon frukostbulle med marmelad och något sött bakverk till. Håll utkik efter hotellen som serverar "complimentary breakfast buffet", dessa har något bättre frukoststandard för oss morgonhungriga svenskar.
Lunchen äter man i Rom vanligen mellan 13-14:30. Gärna pasta, det står man sig bra på. Ät helst inte pizza på lunchen, då de bästa pizzorna eldas i vedugn (forno a legna) och dessa är bara igång på kvällarna.
Middagen äter man mellan 21:00 till 22:30. Ät gärna middag som italienarna själva gör. Börja med att beställa Antipasti (förätt utan pasta, oftast en liten buffetallrik med korv, skinka och diverse grönsaker) eller beställ en pasta till förätt (primo piatti). Denna pasta är oftast som förväntat god i Italien, men var dock beredd på att det inte är mycket kött i pastan, oftast mest en ren tomatsås. Efter detta äter man huvudrätten (secondi piatti). Detta är en kött eller fiskrätt som man äter utan andra tillbehör, i så fall möjligen en beställd sallad eller måltidsbrödet. Enda alternativet till svensken som vill äta som hemma är att beställa till pommes frites. Efter maten kan man om man orkar beställa dessert. Testa gärna den italienska glassen.
Till maten dricker man lämligtvis vatten och vin. Husets vin är oftast en liter vin på karaff. Nästan alltid gott och mycket prisvärt (ca 40-50 kr). Till pizza är det dock accepterat att dricka öl. Efter maten beställer man en cappucino. Testa också gärna deras likörer, sambucco eller amoretton. Goda och med samma pris som en kaffe (ca 8-12 kr).
Väl värt att veta är att dricksvattnet i Rom är av utmärkt gott. Hämtas från de omgivande bergen genom ett system av akvedukter som inte skiljer sig mycket från antikens.

Saltimbocca alla Romana
(Kalv med parmaskinka
och salvia)

Antipasto med bla. oliver, färsk basilika, ansjovis, kronärtskocka, grillad paprika, babybläckfisk.

Dolda kostnader
Även om servicen ingår i priset förväntas du betala dricks för all service. Runt 10% kan vara lagom. Själva gav vi vår hotellstäderska 3000-4000 lire/dag i dricks.
Ofta förekommer även extra avgifter för deponering, luftkonditionering. Undvik minibaren och att ringa från hotellet.

Shopping
Finaste shoppinggatorna minnar ut i området kring Spanska trappan (Piazza di Spagni). Gatan Via Condotti är den finaste av alla, med svindyra boutiquer från de främsta designerna (Dior, Armani, Gucci, Cartier, Fendi mfl). Kul att fönstershoppa dock.
Man hittar inga större affärer eller varuhus inne i Rom. Ett billigt ställe att handla kan vara i de ruffiga kvarteren väster om Termini. Annars finns det mindre snabbköp lite här och var. På en del affärer beställer man varan i en disk, får ett kvitto och vandrar bort mot en kassa där du betalar. Tillbaka till den tidigare disken med det nya kvittor och hämta ut din vara.
Undvik att handla vid de ambulerande kioskerna utanför de stora sevärdheterna (ex. Colosseum, Petruskyrkan). Här är det höga ockerpriser på det mesta!
Generellt gäller detta både mat och shopping, att desto mindre turister desto bättre kvalitet och lägre priser. Bra köp i Rom är lädervaror av alla slag. Även designade lampor och Armanijeans är prisvärt.
Affärerna är vanligen öppna mellan 9-13 och från 15:30 till 19:30 (16-20 under sommaren).
Merparten av affärerna är stängda på söndagarna och under augusti månad tar många rombor semester från hettan inne i rom och stänger sina affärer och restauranger.

Några kända namn i Rom
Vissa namn i Roms konst och arkitektur på 1500-talet återkommer hela tiden.
Borromini ritade palats och kyrkor med konkava, konvexa ytor. Bernini gjorde fina skulturer, fontäner och en del kyrkor, palats. Rafael målade och skulperade främst. Micheangelo ritade bla. Peterskyrkan kupol, delar av Capitoleum och så målade och skulterade även han i mästarklass.

Flygplatsen
Roms flygplats heter officiellt Leonardo DaVinci men kallas vanligtvis Fiumcino. I den äldre delen finns ett antal mer eller mindre likadana små taxfreeaffärer. Halvhyfsade priser. Men med ytterligare ett litet tåg når man den nybyggda delen. Här finns det lite nyare och fräschare affärer. Detta är den terminal som reguljärflyget landar på.
Jag rekommenderar er att använda den nya Leonardo DaVinciexpressen mellan flygplatsen och Rom. Detta är en nybyggt flygplatståg som är lätt att nå från flygplatsterminalen (följ skyltningen ner under vägen).Tåget är tyvär inte handikappanpassat. Ni köper biljetterna i en liten biljettkassa, kostar ca 75 kr enkel resa. Tåget går på ca 30 minuter till Termini i centrala Rom. Gå sedan trapporna ner så kommer ni till rullbanden, annars är det en bit att släpa väskorna i den jättelika järnvägsstationen.
Den andra flygplatsen i Rom heter Ciampino, och trafikeras mest av charterflyg.

Övrig nyttig kunskap
Rom har ingen tidsskillnad mot Sverige. Strömstyrkan och elkontakterna är densamma som i Sverige.
Se upp med ficktjuvar, framför allt på bussen till Vatikanen. Håll i handväskor, kameror och låt er inte luras av söta barn och kvinnor som försöka sälja på er krims-krams. Många väskryckare opererar på mopeder på mindre gator. Västra/södra delen av Terminiområdet är nog inte de tryggaste platserna i Rom på nätterna.
Inga vaccinationer behövs för att åka till Rom men ta med myggspray och solskyddsmedel på sommaren.
Det italienska postverket är inte speciellt effektivt, använda istället Vatikanens posttjänst (ca 5 dagar).

Bäst med Rom
En otrolig samling med antika lämningar, ruiner och tempel mer eller mindre överallt. Kyrkor, palats och museum med en byggnadsarkiektur och konstsamlingar av absolut världsklass. Framför allt från 1500-1600 talets Rom.
Exklusiv shopping av de senaste modekläderna. God mat och dryck på mysiga små kvarterskrogar.
En miljonstad utan ett centrum med förfulande höghus utan istället med ett välbevarat gamla stan. Genuint och charmigt!

Sämst med Rom
Trafiken är hemsk. Mycket bilar och ett högt tempo och med parkerade bilar absolut överallt. Ett himmelrike för en parkeringsvakt. Dåligt med trottoarer.
Frukostarna är små och söta. Maten kan för vissa personer upplevas märklig med svårigheter att få tag i ris och potatis.
Mycket turister i Rom, speciellt stora grupper med japanska unga kvinnor överallt.
Många enträgna försäljare som vill pracka på dig blommor, paraplyer och annat krims-krams. Måste vara försiktig mot de många ficktjuvarna och det kan vara svårt att se de eländiga tiggarna som ber dig om pengar.

Tillbaka

Senast uppdaterad 2000-04-18
Du är besökare [an error occurred while processing this directive], sedan 010401
Copyright © 2001 Stefan Danielson
E-post: stefan@starmail.com  Hemsida: http://www.soka.nu