Resan till Paris, Frankrike

En skön långweekend på våren i Paris tillsammans med Jeanette.
Bokade flyget på nätet hos SAS som flög från Köpenhamn, bra priser (1700 SEK t/r per person) och fin service och mat. Bokade också hotellet på Venere.com. Fina sökfunktioner och lätt att själv hitta och boka bra och prisvärda hotell.
Vi bodde på Hotel Europe St Severin i området Quarter Latin. Hotellet låg mycket bra i placerad nära Seine och dom stora sevärdheterna samt mitt i ett turistområde med mängder av billiga restauranger och barer. Minst lika viktigt är att hotellet låg nära både RER och Metro. Vilket innebär att man kan ta pendeltåget (7.75 Euro) från Charles De Gaulleflygplatsen direkt till hotellet och därmed spara dyra taxipengar. Hotellet kostade 100 Euro/natt för ett litet (som alla hotell i Paris) men fräscht och nyrenoverat dubbelrum. Frukosten kostade 10 Euro/person extra.

Fredag 12 april 2004:
Flög från Kastrup 10:10 och landade på Charles De Gaulle 2 timmar senare. Följde skyltningen mot tåget och steg på flygbussen som tar ca 5 min till pendeltågstationen. Tog RER linje B (short train) in till Saint Michel i Paris.
Regnade och gick fel uppgång men med hjälp av kartan i vår utmärkta guidebok Första Klass Reseguide, Paris hittade vi till vårt hotell Hotel Europe St Severin .


Vårt hotell i mysigt område nära Ille de la Cite

Gick ut i lätt duggregn och vandrade genom norra delen av Quarter Latin upp till Notre Dame. Mycket turister men en mässa pågick och gav den rätta inramningen av besöket. Vidare till Crypte Archeologique (på torget utanför NotreDame) som under marken visade ruinerna av det gamla Paris (Lutetia). Förbi polishögkvarter och justitiedepartementet och en fin blomstermarknad till kyrkan Sainte Chapelle. Ovanlig kyrka i två plan med otroligt fina glasfönster!
Hem via Point Neuf-bron. Middag på kvällen på en fransk Fonduerestaurang med standard 3-rätters turistmeny (15 euro).


Notre Dame och utsikt från hotellbalkongen

Lördagen 13 april:
Solig dag med ca 14 grader. Gick norrut över Point Neuf mot Louvren. Ny och tjusig glaspyramid som entre.Man köper biljetten i automat och behöver definitivt ta en guide över museet för att hitta. Vi gick i drygt 4 timmar och såg ändå bara några få utvalda godbitar. Tips, blanda gärna upp rundvandringen med både tavlor, skulturer, möbler, ädelstenar för att inte tröttna lika fort. Även fin miljö i det gamla slottet för många dyrgriparna... Efter en välbehövlig fika promenerade vi genom Jardin de Tuileries mot Place de la Concorde och vidare uppåt mot Champs Elysees. Lång gata som krävde ytterligare ett fikastopp (dyraste ölen jag druckit, 7 euro för en 33 cl pilsner) innan vi vände söderut vid Triumfbågen. Hemåt längs västra delen av Seine innan Jeanette kände av allt promenerande och vi därför tog RER sista biten hemåt.
Trötta fötter (och huvud) så på kvällen åt vi på en trevlig närliggande grekisk restaurang.


Louvren med glaspyramiden, interiörbild med skulpurer samt triumfbågen och parken utanför.

Söndagen 14 april:
Tog RER linje C mot Eiffeltornet. Hade tur att vi var där tidigt och slapp därför den värsta köen till hissarna. Åkte i två etapper dom 276 metrarna upp till utsiktsplattformen. Vidunderlig utsikt, man såg till och med utkanterna (skogen) utanför Paris. Promenerade efter denna obligatoriska Parissevärdhet söderut till Domen och Hotel des Invalides.
För att få tillträde till den praktfulla Domen fick vi även lösa biljett till armemuseumet. Tydligen störst i världen och det märktes... (inte speciellt roligt med korridor efter korridor med uniformer och vapen). Mera spännande att se Napoleons grav och dom andra franska krigshjältarna inne i Domen.
Raskt vidare till Museum Rodin. Hemmet och ateljen hos en stor fransk skulptör (mest känt kanske är "Tänkaren").
Efter rundvandringen vidare mot RER-stationen vid Seine och hem till hotellet.
På kvällen åt vi på en mysig italiensk restaurang och hann med en liten barrunda innan sängdags.


Jag utanför Eiffeltornet, Jeanette uppe på 276 meter, utsiktsbild mot Paris och Sacre Couer samt Domen.

Måndagen 15 april:
Promenerade norrut mot Centre Georges Pompidou. Tyvärr lång kö så vi skippade detta museum för modern konst som ändå är roligt att se med sin "tokiga" ut- och invända arktektur. Gick istället vidare till Forum des Halles och strövade runt länge i detta stora underjordiska köpcentrum. Vidare till La Samaritaine för att beundra detta varuhus roliga jugendstil.
Hemmåt via St. German des Pres och dom mysiga gränderna där. Lite fika i närheten av hotellet innan det var dags att hämta upp bagaget och ta RER tillbaka till flygplatsen. Finns dock inte mycket att göra eller att äta ute vid satelliterna på Charles De Gaulle så kom inte tidigare än nödvändigt. Resan från hotell till incheckning tog ca 1.15 timmar. Flög hemåt vid 17-tiden och var trötta men nöjda när vi till sist kom hem till Karlshamn...


Jeanette utanför Pompidou samt fin bild på kyrkan St Eustache utanför Hallarna.

Länktips:
Paris.org
Paris Touristoffice
France Guide
Paris Metro
Time out - Paris

Dagens Nyheter - Parisguide
Aftonbladet - Paris
SVD - Parisguide (pdf)
Vagabond - Parisguide
Resefeber - Parisguide

Föregående sida Nästa sida Reseringen
Copyright © 2004 Stefan Danielson
Föregående sida Nästa sida Reseringen
Senast uppdaterad 2007-09-26