Parga är från början en liten pittoresk fiskeby från
1200-talet. Staden ligger i den intressanta Epirusprovinsen på
den västra delen av det grekiska fastlandet nära Korfu.
Staden bär tydliga spår av båda sina första
herrar, venetianarna, och sina nuvarande, grekerna. Det gamla venetianska
fortet bevakar staden från sin klippa.
Parga är idag en liten trivsam badort med ca 2500 bofasta invånare
som försörjer sig i huvudsak på olivolja och turism.
Staden ligger som en amfiteater mot hamnen och på kvällarna
glittrar det om Parga som en pärla. Staden har behållit
sin genuina karaktär och sin småstadsmässiga trivsel.
Längs hamnen och stränderna trängs tavernorna med bra
mat, goda lokala viner och bakom vindlar gränder med butiker,
internationella gourmetrestauranger och små barer. Här
finns ingen massturism (speciellt om du kan undvika att resa hit i
augusti) och inga hotellkomplex. Parga passar alla men är inte
speciellt anpassat för småbarn och handikappade. Vi tyckte
det var mest par i åldrarna 25 och uppåt. Sådär
lagom lugnt för att passa alla smaker.
Parga erbjuder många fantastiska bad i det klarblåa vattnet
och de fina sandstränderna inbjuder till solbad. Bästa stranden
är Lichnos beach, hit åker du enklast med badbåt
från hamnen. Även Valthos beach bortom borgen är otrolig
fin. Den är en dryg kilometer lång (grus/grovgrus) och
hit går du över borgen om du inte tar badbåt från
hamnen förstås.
Parga är utmärkt som bas för utflyktet då den
ligger i gamla antika kulturbygder.
Grannöarna Lefkas, Korfu och Paxos & Antipaxos är nära
för utfärder. Klippklostren i Meteora, droppstensgrottorna
vid Ioannina, amfiteatern vid Dodoni, ruinerna vid Kassope och Nekromantion
samt den spännande floden Acheron med byn Glyki där flodens
vatten springer fram ur berget är andra trevliga utflyktsmål.
Även borgen ovanför Anthoussa och är en trevlig dagsutflykt
för vandrare eller mopedister.
Restauranger vi rekommenderar är från billig till dyr:
Rest. Andrea, Rest. Ideal, Rest. Castros och Rest. Rudis. Vi åt
middag från 250 -450 kr / 2 personer, detta inkl 2-3 rätters
middag med öl, vin och likör.
Parga är en plats vi gärna rekommenderar till andra, speciellt
förstagångsresenären då den ger ett Grekland
i koncentrat.
Korta historiska årtal:
1360: Nu började invånarna att bygga på en
borg vid Pargas udde
1300-talet: Parga stod under franskt beskydd
1401: Nu kom Parga att lyda under Venedig. Olivträden
började planteras i stora mängder. Pargas borg byggdes klar
av Venedig.
1537: Den turiska piraten Barbarossa förstörde delar
av borgen.
1573-1644: Fred mellan Venedig och Ottomanska väldet (Turkiet).
1657: Parga (5000 invånare) är belägrat av
6000 turkar.
1717: Nytt fredsfördrag mellan Venedig och Turkiet
1797: När Venedig kapitulerade för Napoleon sändes
franska trupper till Parga och byggde en ny befästning på
ön utanför Parga.
1800: Den fruktade turkiska generalen Ali Pasha belägrade
Parga med 6000 albaner och i panik hissade Pargaborna rysk flagga
över Parga och fördrag skrevs mellan den ryska tsaren och
den Ottomanska härskaren.
1807: Åter igen under franskt styre.
1815: Napoleon förlorade sitt välde och byborna överlät
makten till Engelsmännen.
1817: England sålde Parga till Turkarna för 150000
pund. För att fly från Ali Pasha tog alla invånarna
(4000 pers) sitt bohag och flydde med båtar över till Korfu.
1831: En del Pargabor återvände och fann sig själv
bli slavarbetare på sina gamla ägor.
1913: Ottomanska väldet kollapsar och det moderna Grekland
börjar födas. Ättlingarna på Korfu återvänder
till sin hemby, Parga.
Tillbaka
|
Flygvy över Parga
Karta över Joniska havet
Karta över Parga kommun
Karta över Parga stad |