Resan till Hong Kong, Kina

Tjänsteresa till Hong Kong den 12-17/11 2003.
Ön Hong Kong och Kowloon samt New Territories lämnades tillbaka av engelsmännen 1997 men Hong Kong har fortfarande mycket engelsk kolonialism i byggnader och seder. Är en speciell administrativ zon (inget visum behövs men stenhård kontroll in/ut till moderlandet) som bla är inkörsporten till all handel mellan Taiwan och Kina. Hade valkampanj till kongressen när vi var där, men egentligen styr Kina men gör det diskret.
Mest fashinerande var nog alla höghus (fanns inga villor i Hong Kong!) som både var höga och tätt byggda! Markpriserna i Hong Kong är dyrast i världen! Lägenheterna kostar 7000-10000 kr /m2 och en central parkeringsplats som ett vanligt hus hemma i Karlshamn... Bor ca 6 miljoner kineser/västerlänningar (6%) på en liten yta så grönytor är en lyx.
Mycket mera turister och västerlänningar än i Shanghai men priserna var nästan som hemma i Sverige förutom på elektronik som är 25% billigare.
Vi var på besök i Shenszen inne i Kina och det var en upplevelse, extremt mycket fabriker och lägenhetshus överallt (ca 2 miljoner). Hong Kongborna reser gärna till Shenszen över helgerna för att träffa släkten och shoppa (billigare i Kina).
I övrigt kan nämnas att flygresan med Lufthansa mellan Hong Kong och Frankfurt tar ca 12 timmar och det gör att resan totalt sett tar ungefär ett dygn (jobbigt!).

Sevärdheter jag rekommenderar:
- Hong Kong skyline. Att i Kowloon beundra Hong Kongs skyskapor på kvällen är mycket speciellt.
- Star Ferry. Åk färja mellan Kowloon och Hong Kong. Tar 7 minuter och kostar bara några kronor.
- Spårvagn. Billigt och roligt nöje på dubbeldäckarna. Stig på längst bak och stig av samt betala längst fram.
- Victoria Peak. Utsikten är magnifik. Går spårvagn/linbana (brant!) eller taxi. Här finns också vandringsleder och shopping/restauranger.
- Hong Kong Park. En av dom få gröna oaserna. Även med mindre fågelpark.

För att ladda ner enkel turistkarta över Hong Kong med omgivningar (278 Kb) klicka här.
Bra reseinformation hos Lonely Planet


Vy över Hong Kong från Victoria Peak. Jag bodde på Grand Stanford Hotel på andra sidan sundet i Kowloon.

Ytterligare en vy från "The Peak".
Här ser man delar av den jättestora containerhamnen som är näst störst i världen.

Lars och jag uppe på Peak med utsikt ner mot Hong Kong.På söndagkvällen åt vi på en spännande fiskrestaurang vid Aberdeen. All fisk och skaldjur plockades ut direkt från akvarietankarna bakom mig. Åt bla denna fina hummer...

Utsikt från mitt hotellrumsfönster mot Hong Kong

Nattvy över neonbelysningen i Hong Kong
Senast uppdaterad 2003-12-29

Copyright © 2003 Stefan Danielson