Lite bra information om öl, livsnjutarens dryck...

Avsmakning
Inom varje klass, färg och smak finns ett otal märken att välja på. Grundrecept vid tillverkningen är i stort sett detsamma men eftersom tillverkning av öl är både en kemisk och biologisk process har den färdiga produkten alltid en karaktär som präglas av tillverkaren. Det kan vara små nyansskillnader, men de finns där alldeles tydligt för den tränade gommen.
Den verkligt professionella ölavsmakaren avslöjar sig på tekniken. Gör så här;
Häll upp ett glas med rikligt skummande öl, men bara till hälften.
Stick ner näsan och andas in doften av skummet.
Det skall lukta mustigt angenämt.
Tag en munfull och kör runt i munnen så ni känner att det skummar över smaklökarna.
Det skall smaka friskt och läskande.
Drick ett par djupa klunkar.
Det skall inte ge någon sträv och bitter eftersmak.

Förvaring
Den lagring som är nyttig för ölet har skett under tillagningstiden. Sedan öl kommit på flaska bör det komma ut igen och drickas så snabbt som möjligt. I flaskan pågår kemiska och biologiska processer som förändrar smaken på ölet. De första fjorton dagarna är ölet på toppen sedan dalar det sakta utför.
Öl skall förvaras källarsvalt. Därmed menar vi en temperatur på plus 8-10 grader. Kylskåp är i allmänhet kallare. Många föredrar ett iskallt öl. Må de göra det i medvetande om att det i så fall både skummar och smakar mindre.

Servering
Luta glaset lätt och häll mot glasets innersida försiktigt så att det inte skummar. När glaset är något mer än till hälften fyllt rätar ni upp glaset och häller mera tvärt så att skummet blommar upp och lägger sig som ett skyddande halvannan centimeter tjockt täcke över den pärlande, läskande drycken.
PS! Ölglas får ej diskas i tvåltvättmedel. Efter diskningen skall de sköljas i hett vatten och självtorka. Det minsta lilla fett från diskvatten eller handdukar kan döda det bästa öl.


Senast uppdaterad 1999-08-20

Copyright © 1997 Stefan Danielson