Ale Engelsk överjäst öl med fruktig smak och uttalad beska. Altbier
Överjäst, tyskt kopparfärgat öl, typiskt för Düsseldorf Barley Wine
Extra stark, engelsk ale. Bitter
Välhumlad engelsk ale med rejäl beska. Bock
Extra starkt tyskt öl. Dunkel
Mörkt öl Gueuze
Belgiskt öl, en blandning av gammal och ung lambic. Helles
Ljus öl Humle
Ört, vars honblommor (kottar) används som smakbärare i öl. Olika sorts humle ger olika sorts beska,
Humlen verkar också konserverande Kriek
Belgisk lambic som smaksatts med körsbär Kölsch
Överjäst, ljust öl från Köln Lager
Alla underjästa öl. Lambic
Spontanjäst belgiskt veteöl. Märzenbier
Tyskt öl som förr bryggdes i mars och lagrades till oktoberfesten Pale Ale
Ljus ale, ofta beteckning på premium bitter, Pils
Klassiskt underjäst, ljust öl med stark humlebeska Porter
Namnet kommer från engelska porter - bärare, eftersom det var speciellt populärt bland dessa på
1800-talet. Mycket mörkt, överjäst öl med rostad smak. Pub
Förkortning av Public House, som betyder ett hus öppet för allmänheten. Rauchbier
Öl från Bamberg med stark röksmak. Råfrukt
Används ibland vid tillverkning av öl. I Sverige får max 49.99% råfrukt användas vid bryggning. De
vanligaste råfrukterna är majs, ris och socker. Stamvörtstyrka
Mått på hur mycket malt som använts i vörten, ex.vis till 10% stamvörtstyrka har 10% maltextrakt
använts. Steam Beer
Förr typiskt underjäst öl i Kalifornien. Bryggs vid hög temperatur, men eftersom is saknades kunde det
inte kylas som lager. Stout
Nästan svart, överjäst öl som bryggs av kraftigt rostad malt. Weissbier
Tyskt veteöl som fått sitt namn av den ljusa färge, weiss=vit. Weisenbier
Tyskt öl som bryggs speciellt till festivaler. Trappistöl
Öl som bryggs av munkar på trappistordenskloster i Belgien och Holland.