Måltidsplanering | Matrecept | Dryckesrecept | Middagsetikett |
|
Medeltida matrecept
Avkok på höna för en sjuk (Taillevent, 1300-talet)
Koka i vatten allt som är ätbart på en höna, d v s även lever, mage och hjärta.
Avskilj benen, stöt allt i mortel. Späd med buljongen; det får inte bli för tjockt.
Sila allt. Häll upp det i kastrull och låt det koka upp. Den som vill får sockra på buljongen.Hare i kål
Haren styckas i bitar (det kan slaktaren göra; om man gör det själv skall man inte glömma att ta bort hinnorna),
kryddas samt brynes väl i smör.
Lägg i en gryta en bädd av et kilo strimlad vitkål blandad med 200 g hackat, rimmat fläsk; placera harbitarna ovanpå, späd med en liter buljong.
Låt det hela puttra en dryg timme under lock.Fläderbärsgröt (Till fyra personer)
· 4-6 äpplen · 1 liter osötad flädersaft · 300-400g honung · 75g hackade hasselnötter · 4 dl (ca 120 g) havregryn.
Äpplena skalas, kärnhuset avlägsnas, och äpplena skärs i klyftor.
Flädersaft och honung värms upp försiktigt under omröring. Äppelklyftorna läggs i saften, och blandningen får småkoka tills äpplena kokat sönder.
Havregrynen hälls i och får koka med vid låg värme under omröring tills det bildas en smidig gröt. Serveras överströdd med hackade hasselnötter.
Kornbröd med äpple (Till fyra personer)
· 3,5 dl korngryn, krossade, inte valsade · 1,5 liter vatten · 4-6 äpplen · lite salt · ev lite honung.
Äpplena skalas, kärnhuset tas bort och äpplena skärs i klyftor.
De krossade korngrynen hälls under omröring i det kokande vattnet. Man rör tills allt åter kokar, och gröten får sedan koka på svag värme cirka 15 minuter.
Äppelklyftorna tillsätts, och gröten småkokas ytterligare cirka 15 minuter. Omröres då och då. Smaksätt med lite salt. Serveras eventuellt med lite flytande honung.
Om valsade korngryn används, måste äpplena kokas sönder först och tillsättas grynen.
De valsade korngrynen skall nämligen bara koka 3-5 minuter.
(Ur bilagan "Vikingaliv år 999" till Illustrerad vetenskap 1994)
TillbakaMedeltida dryckesrecept
Tavernan Brons specialmjöd:
- Koka upp 2 4/5 liter rent källvatten och 2 ½ liter honung.
- Skumma av.
- Rör ned 1 deciliter torkad humle.
- Låt svalna till handvärme och tillsätt en sockerbitsstor klump jäst.
- Trenne dygns jäsning utan omrörning i rumstemperatur.
- Sila drycken och häll den på flaskor som sedan förvaras svalt.
Detta ger ca tre kannor mjöd som bör drickas inom 14 dagar.
Tillbaka
Tillbaka till Levande rollspel & MedeltidSenast uppdaterad 1999-08-20
Copyright © 1999 Stefan Danielson