John Ronald Reuel Tolkien






John Ronald Reuel Tolkien föddes i Bloemfontein i Sydafrika 3 januari 1892. Hans far Arthur dog när Ronald var fyra år gammal. Modern flyttade då tillbaka till England och bosatte sig utanför Birmingham med sina två söner, Ronald och hans yngre bror Hilary. Ronald läste mycket som barn, särskilt sagoböcker och indianböcker. I sjuårsåldern började han också själv tänka ut sagor om drakar 1904 dog hans mor och pojkarna blev omhändertagna av en moster. Ronald läste klassiska spåk och anglosaxiska. Han studerade också filologi, ordens vetenskap, och dessa studier väckte hans lusta att söka språkets rötter och konstruera egna språk. 1911 började han vid Exeter Collage i Oxford och 1915 tog han sin examen med högsta betyg. Något år senare skeppades han över till kriget i Frankrike men drabbades snart av "skyttegravsfeber" och fick återvända till England. Innan han drog ut i krig hade Ronald gift sig med Edith Bratt som han lärt känna redan 1908. Nu började han som konvalescent arbeta på ett stort epos som skulle utvecklas till "Silmarillion" och "Härskarringen".
Professor Tolkien var en man av måttliga vanor, en alldaglig engelsman, smärt byggd och av medellängd. Han klädde sig med förkärlek i tweedjacka och flanellbyxor. Han hade ett litet umgänge med vänner, kolleger och elever. Till dem hörde C.S. Lewis, författare till bl a böcker om sagoriket Narnia.

.1925 flyttade Tolkien till Pembroke Collage där han blev professor i anglosaxiska och där han stannade till 1945 då han till trädde som professor vid Merton Collage, den mest ansedda professuren i engelska i Oxford Vid sidan av sin akademiska karriär fortsatte Ronald sitt filologiska och mytologiska arbete. 1922 utgav han "A Middle English Vocabulary" och 1925 "Sir Gawain and the Green Knight". Vid den här tiden fick han också sin tredje son och dottern Priscilla. 1937 utkom så en liten sagobok med titeln "The Hobbit", som Ronald skrivit mest för att roa barnen och som handlade om hur hoben Bilbo kommer i besittning av en märklig ring. Så föddes berättelsen om Härskarringen.
Första sagoboken om Bilbo blev en succé och förläggaren uppmanade Tolkien att skriva en fortsättning. Då hade redan "Silmarillion" vuxit till ett självständigt verk och ur detta utvecklades nu sagorna om Härskarringen. Yttre omständigheter och svårigheter med att binda ihop alla trådar i berättelsen gjorde att arbetet inte blev färdigt för publicering förrän sjutton år senare. Den 29 juli 1954 utkom första delen, "The Fellowship of the Ring", i november samma år kom "The Two Towers" och ett år senare kom den tredje volymen, "The Return of the King".

Succén lät inte vänta på sig. Entusiastiska recensioner bidrog till att böckerna snart trycktes i nya upplagor. Men den verkliga explosionen inträffade först i mitten av 60-talet när den amerikanska pocketupplagen såldes i mer än 3 miljoner exemplar och kulten kring Tolkien tog sin början.
Tolkiens världsrykte var nu etablerat. Själv fick han massor av brev från beundrare över hela världen. Tolkienföreningar bildades, hans verk analyserades i uppsatser och böcker, i USA gjordes en tecknad långfilm av Ralph Bakshi på "Sagan om ringen". Tolkien var måttligt förtjust över kulten kring honom och hans verk. Berömmelsen och rikedomen påverkade dock inte nämvärt Tolkiens vardagsliv. Han gick i pension sommaren 1959 och levde ett stillsamt liv sina sista år. Den 2 september 1973, avled Tolkien, 81 år gammal. Efter hans död har sonen Christopher Tolkien redigerat och utgivit bl a "Silmarillion","Sagor från Midgård" och "De förlorade sagornas bok".

Tolkiens böcker:

Bilbo. Denna bok är en föregångare till den världsberömda "Sagan om Ringen". Den skildrar hobbiten Bilbos äventyr under en vådlig färd genom sagovärlden. Dit följer han den framstående trollkarlen Gandalf för att döda den fruktade draken Smaug, som ruvar på en väldig skatt.

Silmarillion. Silmarillerna är de tre ädelstenar som skapades av alven Fëanor och som stals av Morgoth, världens mörkaste fiende. Detta utlöste det stora kriget med alverna. Här berättas också om världens skapelse, om Ainurs musik, om Midgårds första ålder och om de olika gudarna och deras makt. Här finns berättelser som anknyter till personer och händelser i trilogin om Härskarringen.

Gillis bonde från Ham. På den tiden då jättarna trampade in på åkrarna och skövlade och då en och annan drake kunde konsten att spruta eld, bodde i byn Ham en bonde vid namn Gillis. Allt han önskade här i livet var att ha det bekvämt. Men ödet ville annorlunda.

Sagan om Ringen, Sagan om de två tornen och Sagan om Konungens åtekomst.
Sagan om ringen är den första av tre böcker i en serie. Huvudpersonen Frodo får en ring i sin ägo. En ring som visar sig vara mycket mäktig och mycket ond. Hans gode vän trollkarlen Gandalf lyckas efter flera år av undersökning och forskning dra slutsatsen att ringen är "den enda", den ring som ondskans härskare Sauron smidde för att kontrollera de andra 19 ringarna, som han för eoner av år sedan lurade Beleriands alver att smida. Frodo måste ge sig av till Elrond halvalvens rike, Vattnadal, för att där få hjälp att besluta vad som skall göras med ringen. Efter långa diskussioner bestäms det att ringen skall kastas i samma eld som den smiddes med, elden i Domedagsberget, mitt i Mordors, ondskans, land. En grupp utses till att föra ringen till Domedagsberget, en grupp bestående av Frodos tre kamrater, hoberna Sam, Merry och Pippin. Utöver dem består gruppen av dunadanan Aragorn, den stolta människan Boromir, alven Legolas, dvärgen Gimli och slutligen den vise trollkarlen Gandalf "grå". Tillsammans ger de sig av på en farofylld färd genom Midgård, mot fiendeland.

Mina recensioner:
Sagan om Ringen-trilogin är fascinerande böcker. De är de mest genomtänka böckerna som jag har läst. Allting stämmer in i minsta detalj, och att handlingen ofta lutar sig till på gamla legender gör att man får en känsla av djup.Tolkiens sagovärld är en skatt med ett djup i miljön, sagorna, historierna och de många fantastiska figurerna som gör att många anser Sagan om Ringen som det bästa litterära verk som någonsin skrivits. Men böckerna blir aldrig tråkiga bara för att de är så detaljerade med sagor, sånger och annat från Midgårds rika historia. Nej, detaljerna gör så att man får en klarare helhetsblick, och därigenom får ut ännu mera av böckerna. Efter ha läst Tolkiens böcker inser man hur många av dagens fantasyförfattare som kopierat mer eller mindre från hans klassiska verk. Helt enkelt ett oöverträffat mästerverk!
Enda nackdelen skulle vara att det är finns för få böcker, själv har jag nämligen redan läst serien 3 gånger...

Sagan om Ringen:
Mitt betyg blir (skala 1-10): Miljöskildring: 10, Trovärdig magi: 10, Personskildring: 9, Djup/kvalite: 9. Spänning: 9, Totalbetyg: 10

Bra länkar om främst J.R.R. Tolkien:
JRR Tolkien
En biografi om författaren
Tolkien A - Ö Biografi, bibliografi och mycket annat
Tolkien - mannen, myten och legenden Mycket fakta kring hans liv och gärning
Tolkien - Sagans mästare Faktaspäckat arbete
Tolkien Timeline
En engelsk biografi

Svenska länkar till Sagan om Ringen-böckerna:
Forodrim Stockholms Tolkiensällskap
Mithlond Göteborgs Tolkiensällskap

Engelska länkar till Sagan om Ringen-böckerna:

Parma Endorion Fina artiklar och essäer
The Mirror of Galadriel En stor samling länkar
The Grey Havens
Välfylld med fakta
Lord Of The Rings
Snygg, omfattande sida!
The Tolkien Crackpot Theories Page
Massor av galna ideer
Lord Of The Rings.com Ännu mest bara bra länkar

 

Tillbaka 

 




Senast uppdaterad 2001-09-30


Copyright © 2000 Stefan Danielson