Ursula K. LeGuin

Fantasy och SF-författaren Ursula LeGuin föddes i Berkely i Kalifornien oktober 1929. Efter studier på universitet for hon 1953 till Paris för att studer fornfranska. På överresan träffade hon sin blivande man, historikern och läraren Charles LeGuin. Dom har idag tre vuxna barn och bor i Oregon. Hon har med åren vunnit många läsares beundran och många kritikers litteraturpriser. Hon har mest skrivit sciencefictionromaner men började 1968 att skriva på fantasyserien om "Trollkarlen från Ö-världen". Dom första tre böckerna utkom mellan 1968-1972. Vid denna tid fanns det inte mycket fantasy utgivet alls och hennes böcker blev snabbt ansedda som en klassiker inom fantasylitteraturen.
Den sista boken i serien "Tehanu" som LeGuin skrev så sent som 1990 skiljer sig mycket åt från de andra. LeGuin skriver sina böcker på ett distanserat, avståndstagande sätt. Man får sällan veta vad som driver karaktärerna utan deras handlingar får tala för sig själva. Hon har med sin psykologi och allegorier ofta jämförts med C.S Lewis och Tolkien men detta kanske är en orättvis jämförelse då hennes distanserade berättarstil skiljer sig från Tolkiens sagoaktiga.
Bokserien följer en ung magiker, Ged, genom serie äventyr. Miljön är i en dyster värld mest fylld med stora hav och utspridda öar. I första boken är Ged en ung magikerlärling som vill lära sig magi snabbast möjligt och för att skryta inför dom andra eleverna manar han fram en ande. Något går fel och Geds arrogans medför att han blir förföljd av en svart utomsinnlig skugga. När Ged senare är utexminerad trollkarl blir han anställd på en öde ö för att skydda dom mot en drake. Han blir åter jagad av sin skugga och inser till sist att han inte längre kan fly från sin skugga utan istället måste konfrontera den. Efter en kamp mot en drake och flera äventyr avslutar LeGuin den första boken med att Ged möter sin skugga och alltså tvingas möta sig själv. Mycket tänkvärt och filosofiskt i detta möte. Skuggan symboliserar alla människors dubbelbottnade personlighet, en god och en ond sida. Hon utforskar vidare tankarna att varje människas handling har ett resultat, en konsekvens. Denna konsekvens måste utforskas innan en avgörande handling utförs. Det är intressant att notera att hennes böcker blev utgivna som ungdomsböcker. Och även om språket är lätt och ledigt och det visst finns ett äventyr i varje bok så är böckerna inte alls lättlästa. Fyllda med djupa allegorier, filosofiska resonemang och en psykologi som gör att man kan fundera länge på budskapet i böckerna
Den sista boken i serien, Tehanu, väckte starka känslor bland läsarna när den utgavs. Många tyckte LeGuin förstörde den tidigare klassiska, beundrade bokserien när hon nu utgav en ny bok med en ny och mycket mörkare handling och stil. Dom första tre böckerna handlar mycket om att växa upp. Stilen i böckerna är effektiv, kompakt, ibland nästan lite poetisk i sin korthuggna stil. I Tehanu är tempot lägre, faktist händer inte mycket alls. Det blir nu mycket mera ord. Tehanu är helt enkelt en svart saga om förtvivlan och sorg. Dom första tre böckerna anses ofta ideologiskt vara influerade av psykologin hos C.G Jung samt av daoism och annan österländsk filosofi. Medans i Tehanu är LeGuins feministiska politiska budskap tydlig. Tehanu är kort sagt endast en bok att läsa för dig som vill veta vad som hände efter Ö-världen trilogin och ingenting att rekomndera för unga läsare.
Böckerna i serien är:
Trollkarlen från Övärlden (Wizard of Earthsea)
Gravkamrarna i Atuan (The Tombs of Atuan)
Den yttersta stranden (The Farthest Shore)
Tehanu (Tehanu: the Last Book of Earthsea)

Mina recensioner:
Böckerna om Trollkarlen från Ö-världen är som jag beskrev ovan ett psykologiskt mästerverk. Om man ser lite under LeGuins poetiska lätta stil finns det nämligen mycket tänkvärt. Kanske inget att läsa för dagens ungdomar uppväxta med den mera lättlästa vanliga fantasylitteraturen, men defintivt något för bokhyllan för den seriösa fantasyfantasten.

Trollkarlen från Ö-världentrilogin:
Mitt betyg blir (skala 1-10): Miljöskildring: 7, Trovärdig magi: 9, Personskildring: 7, Djup/kvalite: 9. Spänning: 7, Totalbetyg: 8

Bra länkar:
Interview with LeGuin

Google Directory Länkar

Tillbaka 


Senast uppdaterad 2001-09-30

Copyright © 2000 Stefan Danielson