Katharine KerrKatharine Kerr föddes 1944 i Cleveland, Ohio. Redan som åttaåring bestämde hon sig för att bli författare och när hon fyllde elva år fick hon en bok om kung Arthur och riddarna kring runda bordet i födelsedagspresent. Sedan dess har hennes stora hobby varit att läsa allt om keltiska myter och legender. Så kom det sig att hon läste walesiska på universitetet, men också latin, medeltidshistoria och klassisk arkeologimen. Hon debuterade emellertid inte förrän vid 42 års ålder. En helg satte hon sig ned för att skriva eftersom hon tyckte att hon hade en bra idé, ett uppslag, som nog skulle räcka till en liten novell. Men så blev det inte. Orden ville inte ta slut, hon skrev och skrev under ett helt år och resultatet blev Silverdolken. Idag är Katharine Kerr en av fantasygenrens allra största namn och har dessutom skrivit ett par science fiction-romaner. Hon beskriver sig själv som en skeptiker och därtill feminist som röstar på demokraterna. Mest av allt älskar hon sin man, sina katter, baseboll och komparativ lingvistik.Sagan om det magiska landet Deverry är en serie på ett stort antal böcker, just nu är 10 böcker översatta till svenska.
De utspelas i en keltisk Fantasy-värld, och handlingen bygger på reinkarnation - att varje själ återföds i en ny kropp när den gamla dör. En gammal man som kallas Nevyn - "Ingen" - begick för 400 år sedan ett fruktansvärt brott mot sin älskade, Brangwen. Det enda sättet han kan gottgöra det på är att lära henne den magiska Dweomer-konsten. Men Brangwen dör och återföds många gånger genom åren, varje gång som en ny person, och varje gång misslyckas Nevyn med att lära henne magin. Själv kan han inte dö förrän hans ed om botgöring är fullföljd. När böckerna börjar heter den nuvarande "Brangwen" Jill och är dotter till en Silverdolk (legosoldat). Men man får samtidigt genom parallellhandlingar följa Nevyns äventyr genom århundradena när han försökt och misslyckats att göra Brangwen till en Dweomermästare. Också flera av de andra personerna i huvudhandlingen är med där i sina tidigare liv. Många öden kopplas alltså samman...
Efter den fjärde boken skulle serien kunna sluta. Jill gör sitt slutgiltiga val och lämnar sin trolovade för att lära sig magin med Nevyn. Men det är inte slut. I den femte boken kommer hon tillbaka - nu som en gammal kvinna - med ett budskap... Nu handlar böckerna mera om Jills ungdomskärlek, den evigt unge halvalven Rhodyn. Hans egendomliga ring, en vresig gammal drake samt kampen mot ondskans tjänare hos hästfolket.

I serien ingår böckerna:
1. Silverdolken (1995) 2. Safirringen (1995) 3. Draktronen (1996) 4. Häxvargen (1996) 5. Alvblodet (1997) 6. Järtecken (1997) 7. Hökvingar (1998) 8. Korptider (1998) 9. Storkungen (1998) 10. Blodsfränder (1999)

Mina recensioner:
Böckerna om Deverry är en värld fylld av heder och ära, en medeltidsvärld med mäktiga slottsherrrar och trälar, legosoldater samt alver, dvärgar och magiker. Kerr har här byggt upp en trovärdig miljö med många bifigurer, spännande miljöer och många fantastiska folkslag och andeväsen. Definitivt en av de allra bästa fantasymiljöerna. Handlingen kretsar kring reinkarnation och hon har under sitt skrivande med bokserien utvecklat berättarstilen till att kretsa kring andra mål och personer än i början på böckerna. Kan vara lite svårläst och jobbig med sina ständiga hopp mellan tidsperioderna och man följer handligen genom ett stort antal skeenden och figurer. Känns ibland som Kerr själv inte alltid vet villket mål hon har med handlingen. Efter några böcker har man dock vant sig vid detta "hoppande" och har då kommit in i Deverrys underbara fantasyvärld och vill bara läsa mera!

Sagan om det magiska landet Deverry:
Mitt betyg blir (skala 1-10): Miljöskildring: 8, Trovärdig magi: 8, Personskildring: 8, Djup/kvalite: 8. Spänning: 7, Totalbetyg: 8

Bra länkar:
Katharine Kerrs homepage, läs mer om Deverry och hennes böcker
Deverry Home page Mycket fakta!
Google Directory Länkar

Tillbaka 


Senast uppdaterad 2001-09-30

Copyright © 2000 Stefan Danielson