Robert JordanRobert Jordan är en pseudonym för James Oliver Rigney Jr. Han har fler andra pseudonym namn som t.ex Reagan O'Neal då skriver han historiska romaner eller som Chang Kung då han skriver dansrecensioner. Han bor i ett tvåhundra år gammalt hus i Charlestown, Carolina med sin fru Harriet. Där har han bott sedan han föddes år 1948. När han var liten läste hans storebror jämt böcker för honom, hans storebror läste mycket science-fiction och fantasy böcker för Jordan som fastnade med en gång och har varit förtjust av fantasy sedan dess. R. Jordan lärde sig läsa redan vid fyra års ålder och vid fem läste han böcker av Mark Twain och Jules Verne som har inspirerat honom mycket.En fil.kand. i fysik följdes av tjänstgöring i Vietnam där belönades han med ett flertal utmärkelser. Vietnamkriget födde i honom en avsky för krig och ondska vilket lyser igenom i hans starka och mycket detaljrika skildringar av liknande händelser i sina romaner. Hans intresse för fysik lade grunden för det mycket välutttvecklade konceptet för magi som används i Wheel of Time. Hemkommen ägnade han sig åt studier i historia och har även skrivit om dans och varit teaterkritiker. Han har skrivit på heltid sedan 1977 och ämnar fortsätta med det livet ut. Robert Jordan anser att fantasy är en bestående och viktig litteraturform genom att den når fram till något som finns djupt inne i alla människor: våra drömmar. Fantasylitteraturen appellerar till en längtan efter en tid då gott och ontvar lättare att urskilja, vilket naturligtvis är just en del av drömmen. Han började skriva fantasy under en sjukdomsperiod har sedan 1977 skrivit på heltid. Förutom sitt författarskap ägnar sig Jordan åt utomhusaktiviteter såsom jakt, fiske och segling. Och när det är dåligt väder ägnar han sig åt inomhussporter såsom poker, schack och biljard när han inte pysslar om sin pipsamling.
Sagan om Drakens återkomst är samlingsnamnet på Jordans väldiga epos om Rand al´Thor och dennes vänner. Den tillhör de för närvarande mest sålda mest sålda fantasy romanerna i världen. I en värld mycket fjärran från vår lever man ännu i skräck för den stora katastrof som kallas världsfallet. När Ba'alzamon, den ondas herre, förseglades i sitt fängelse av de mäktiga aes sedaierna, förmedlare och kanaliserare av universiums positiva psykiska energier, smittades den kraft de manliga aes sedaierna besatt av ondskans motangrepp. Detta ledde till att de drabbades av kollektivt vansinne och världen störtades i en ohygglig katastrof. Ledaren för dessa manliga aes sedaier kallades Draken och hans vansinne var fruktansvärt. Men människorna minns ännu efter 3000 år hans ohyggliga vansinne och fruktar hans återkomst lika mycket som de fruktar den onde Ba'alzamon. Men Tidens Hjul vrider sig och tidsåldrar kommer och går, och nu är den tid inne då legenderna ska vakna till liv och kampen öppet stå mellan Draken och Ba'alzamon.
Än så länge finns 16 böcker översatta på svenska och om det blir så många böcker som Jordan säger så kommer det att bli 26 st svenska böcker, alltså 13 engelska orginalböcker.

Böckerna i serien är:

1. Farornas väg, 1992, del ett av "The Eye of The World"
2. Tidens hjul, 1993, del två av "The Eye of The World"
3. Valeres horn, 1994, del ett av "The Great Hunt"
4. Tomans huvud, 1995, del två av "The Great Hunt"
5. Drakens flykt, 1995, del ett av "The Dragon Reborn"
6. Tears klippa, 1996, del två av "The Dragon Reborn"
7. Skuggan växer, 1996, del ett av "The Shadow Rising"
8. Tornets fall, 1997, del två av "The Shadow Rising"
9. Klanernas uppbrott, 1997, del ett av "The Fires of Heaven"
10. Stormen vaknar, 1998, del två av "The Fires of Heaven"
11. Fursten av kaos, 1998, del ett av "Lord of Chaos"
12. Svarta tornet, 1999, del två av "Lord ov Chaos"
13. Vindarnas skål 1999, del ett av "A crown of Swords"
14. En krona av svärd 2000, del två av "A crown of Swords"
15. Knivarnas väg 2000, del ett av "The path of Daggers"
16. Järnets tid 2001, del två av "The path of Daggers"
17. Vinterns hjärta 2001, del 1 av "Winters Heart"

Mina recensioner:
Jordans böcker om Rand al'Thor, Draken återfödd, är inte utan orsak den bäst säljande fantasylitteraturen just nu. I hans böcker finns en hel värld uppdiktad på ett sätt med detaljer och fantasi som inte skådats sedan Tolkiens böcker. Han har ett myller med bifigurer och sidohandlingar som gör att miljön känns levande och snabbt fängslar läsaren. En spännande handling med djup och kvalite samt med en magi och hjältar som alla har inte är rent godhjärtade eller ondskefulla. Enda små bristerna är att böckerna kräver en del av sin läsare med tjocka böcker ofta fyllda av långa beskrivningar. Får alla amerikanska författare betalt för mängden ord? När man dock har plöjt genom några böcker så är man helt fast som läsare och vill bara ha mer och mer!

Sagan om Drakens återkomst:
Mitt betyg blir (skala 1-10): Miljöskildring: 9, Trovärdig magi: 9, Personskildring: 7, Djup/kvalite: 8. Spänning: 8, Totalbetyg: 9

Bra länkar:
Tor Tor är Jordans amerikanska förlag
NOK Den svenska förlagets hemsida
Sagan om Drakens återkomst Mycket bra svenska sidor om Drakens återkomst
Sagan om Drakens återkomst En annan bra svensk sida
Wheel of Time/Robert Jordan Mera om Jordan
The Complete index Mycket information
The Wheel of time FAQ Faktabas med svar på frågor
Wheel of time Compendium Kapitelsammanfattningar på alla engelska böcker
Wheel of time Chronology Kronologi
The Menageri Fakta om alla personer i serien
Dragonmount Lite blandat
Wheel of Time Pages Förening för dig som är besatt
Wotmania Mera för dig som är wotfrälst

Tillbaka 


Senast uppdaterad 2001-09-30

Copyright © 2000 Stefan Danielson