Raymond E. Feist

Raymond E. Feist föddes i Los Angeles 1945 men flyttade senare till San Diego där han fortfarande bor. Han debuterade 1982 med Magician (Magikerns lärling) som blev en stor försäljningssuccé. Denna bok och de tre efterföljande böckerna utspelade sig i Feists magnifika världsbygge Midkemia. Magikerns lärling blev den första delen i The Riftwar Saga och följdes av Silverthorn och A Darkness at Sethanon. Efter detta skrev Feist tillsammans med Janny Wurts fantasysviten Imperiets dotter som utspelade sig på Kelewan, tvillingvärld till Midkemia. Vissa kontakter sker här emellan så man missar en hel del av poängen om man inte läst The Riftwar Saga först. Efter Imperiets dotter återvände Feist till Midkemia med två fristående romaner, Prince of the Blood och The Kings Buccaneer. 1994 var det dags för en ny serie, också den placerad i Midkemia, Ormkrigskrönikan. Midkemia är från början skapat för ett rollspel. Därför var det inte heller oväntat att det baserades ett dataspel på händelserna i The Riftwar Saga; Betrayal at Krondor. Till skillnad från många andra rollspelsdesignare som blivit författare har däremot Feist skapat en levande värld. Midkemia är inte en produkt utan en kärleksfull vision om en annan värld.


 

 

 

 


Imperiets dotter (med Janny Wurts)
Böckerna om Mara i Imperiets dotter känns som lite ovanliga fantasyböcker.De utspelas i en orientalisk-inspirerad Fantasyvärld, där, precis som i det gamla Japan, äran och hedern står över själva livet. Här är landet delat i olika gods, där adelsmän härskar med absolut makt, och konkurrerar hänsynslöst med varandra i det så kallade "Rådets spel. Samhällssystemet i Kelewan bygger nämligen på att ett antal klaner oupphörligen tävlar med varandra om makt och inflytande, men kanske framförallt om överlevnad. Mord och diverse hemska dåd är enligt hederskodexen fullt accepterade så länge ingen kan bevisa vem som utförde det. Det värsta som kan drabba någon är däremot vanheder, och hellre än att stå ut med detta begår man självmord för att rädda sin egen och klanens ära. Böckernas huvudperson är Mara, som vid historiens början hastigt och lustigt blir klanledare när hennes bror, far och stora delar av klanens soldater dör genom en rivaliserande klans försorg. Hon hade aldrig trott att hon skulle behöva ta över familjen Acomas gods men hon förstår att både styrka och list behövs för att hon inte ska bli störtad av familjens mäktiga fiender.
Böckerna i serien är:
1: Maras list 2: Maras hämnd 3: Barbaren 4: Kaos 5: Magi 6: Det förbjudna

Ormkrigskrönikan
Midkemia är på väg att invaderas av det ondskefulla ormfolket som lyder under Smaragddrottningen. Om deras obarmhärtiga framfart inte hejdas hotas hela kungariket. De båda vännerna Erik von Dartmoor och Roo Avery har utstått fruktansvärda prövningar i sina ansträngningar att nå fram med en varning till imperiets härskare. Nu är de fria att gå sina egna vägar. Men Erik väljer att stanna kvar i den legendariske kapten Calis armé och fortsätta kampen mot Midkemias fiender. Roo däremot vill äntligen förverkliga sina drömmar om makt och rikedomar. Och genom en kombination av skicklighet, tur och ren fräckhet lyckas han skapa sig en ställning som mäktig handelsman. Snart har den charmfulle och sluge Roo makt och rikedomar bortom alla drömmar. Men när han står på höjden av sin makt hotas hans värld att slås i bitar och katastrofen närmar sig. Under tiden kämpar Erik i Calis armé för att stoppa det framryckande ormfolket.
Böckerna i serien är:
1: Skuggan av en mörk drottning 2: Maktens hägringar 3: Demonkungens vrede 4: Kampen om livsstenen 5: En värld i aska 6: Den galne gudens dröm

Midkemian Books / The Riftwar Saga
En bokserie som handlar om Magikern Pug, från de tidiga ungdomsåren till kriget om Rämnan. Dvs, dessa böcker utspelas innan ormkrigskrönikan (och innan Imperiets dotter).
På svenska finns nu:
1. Magikerns lärling 2. Magins mästare

Mina recensioner:

Feist och Wurts böcker om Mara är en annorlunda fantastupplevelse med sina österländska influenser. Mycket bra personbeskrivning av Mara som tvingas ta ansvar och bli stark i en manlig värld. Böckerna kan läsas med behållning även av icke fantasyintresserade för sin spännande handling och vältecknade personporträtt. Mindre av magi och klassiska fantasyfigurer är det enda kanske tråkiga med böckerna.
Imperiets dotter:
Mitt betyg blir (skala 1-10): Miljöskildring: 7, Trovärdig magi: 5, Personskildring: 8, Djup/kvalite: 7. Spänning: 7, Totalbetyg: 8

Feist böcker om Erik och Roo i Ormkrigskrönikan är framförallt en otroligt spännande berättelse. De händer hela tiden något nytt och det är svårt att slita sig från böckerna. Personskildringen är kanske lite vek och magidelarna lite väl splittrade och tunga.
Ormkrigskrönikan:
Mitt betyg blir: Miljö 7, Magi 5, Personskildring 6, Djup/kvalite 6, Spänning 8, Totalbetyg: 7

Bra länkar:
The Raymond Feist reference page

Tillbaka 

billigaste fantasyböckerna!

Senast uppdaterad 2001-09-30

Copyright © 2000 Stefan Danielson