Stephen Donaldson

Stephen Donaldson föddes i Cleveland den 13 maj 1947, men växte upp i Indien, där fadern arbetade med leprasjuka. Innan han slog sig på författandet på heltid arbetade han bland annat som lärare och som frilansredaktör. Men det är alltid författare han har velat bli. I början gick det trögt. Historien som skulle bli den första krönikan om Thomas Covenant den Klentrogne dök upp 1971, och var tänkt att bli en novell. Men så utvecklades berättelsen till den romantrilogi som blivit en sådan succé. Att få den publicerad var inte lätt. Den blev refuserad 47 gånger innan genombrottet kom 1976.


 

 Donaldsons två krönikor i trilogiform om Thomas Covenant (utkom 1983-1991) Trilogin handlar om en utstött spetälsk vid namn Thomas Covenant. Han förflyttas plötsligt till en sekundärvärld där invånarna tror att han är en reikarnation av en hjälte som slogs mot Lord Foul. Covenant är övertygad om att det han upplever endast är en dröm, och att om han skulle börja tro på den så skulle han vara sinnessjuk. Trots de äventyr han är med om så tror han ändå inte på att det som händer är verkligt. Egentligen är böckerna ett drama om vrede och skuld, om att vinna klarhet om sina egna fel och brister och nå försoning. Visst är det också här frågan om en kamp mellan ont och gott, men den äger rum på två plan: ett yttre, med den fullt utvecklade fantasyvärlden som spelplan, och ett inre där Thomas Covenant kämpar mot sina egna demoner. Den "vilda magin", som han är bärare av och som dramats utveckling och upplösning är beroende av, är lika vild och okontrollerbar för Thomas som för hans omgivning. Han är lika mycket hot som frälsning. Krönikorna kräver i ovanligt hög grad sina läsare, men mödan ger rikt utbyte. Och visst rör det sig också om en mycket spännande, ibland blodisande, historia. Sällan har verklig ondska framställts så inlevelsefullt som sker här. Den första krönikan om Thomas Covenant den Klentrogne består av Furst Nids förbannelse, Ondskans sten, Kraften som bevarar . Andra krönikan är Det sargade landet, Det enda trädet, samt Det vita guldets herre.
Donaldsons nästa romansvit blev Kampen om Mordant. Denna består av Spegelporten, Spegelmästarna, Spegeljakten och Ärkespeglaren. Serien handlar om Terisa som på något underligt sätt kommer till landet Mordant. En slags medeltidsvärld där magin hanteras av spegelmästare. Speglarna blir här porten till andra världar.

Mina recensioner:

Donaldsons Krönikor om Thomas Covenant är ganska dystra, men han har stor inlevelseförmåga så det är svårt att inte dras med in i historien. Donaldsons fantasivärld har också en annan mytologisk grund än mycket av den fantasy som skapas idag. Det gör den unik och självständig. Böckerna har ett större psykologiskt djup än vanlig fantasy och man kan lätt sitta och reta sig på på den motvillige Covenant. Ingenting för nybörjare inom genren.
Mitt betyg blir (skala 1-10): Miljöskildring: 8, Trovärdig magi: 7, Personskildring: 8, Djup/kvalite: 8. Spänning: 7 Totalbetyg: 8

Kampen om Mordant är mera en vanlig ordinär fantasyserie. Känns lite som Lewis Narniaböcker med sina speglar. Ganska spännande dock och som vanligt bra personbeskrivning.
Mitt betyg blir: Miljö 5, Magi 5, Personskildring 7, Djup/kvalite 6. Spänning 6. Totalbetyg: 6

Bra länkar:
Google Directory Länkar till Donaldsonsidor
Stephen Donaldson Svensk sida

Tillbaka 


Copyright © 2000 Stefan Danielson