Terry Brooks

1977 kom den förste riktigt kommersiella fantasyförfattaren att publiceras. Den amerikanska författaren hette Terence Phillip Brooks och boken hette The Sword of Shannara.
Brooks är född 1944 och bor i nordvästra USA. Han arbetade flera år på heltid som advokat men ägnar sig numera på heltid åt sitt författarskap. De första romanerna om Shannara är till stor del kopior av Tolkiens verk, vilket gjort att kritiker inte varit överdrivit förtjusta i Terry Brooks men det spelar nog mindre roll eftersom han har blivit en av de mest säljande fantasyförfattarna.
Första boken i Shannaraserien handlar om hur en trollkarl kommer till byn för att söka reda på värdshusvärdens adoptivson. Det visar sig att sonen är enda levande ättlingen till en alvkung och därmed den enda som kan bruka Shannaras svärd och rädda världen från onda makter. Sonen ger sig ut för att finna svärdet tillsammans med några udda reskamrater och får uppleva äventyr och faror av olika slag. Böckerna heter Shannaras svärd, Shannaras alvstenar och Shannaras önskesång.Den andra serien tar plats 300 år efter den första serien och handlar om att återinföra magin i världen. Böckerna heter Shannaras ättlingar, Shannaras druid, Shannaras alvdrottning och Shannaras talismaner.1993 kom en så kallad prequel, som utspelas 500 år före den första serien om Shannara och där får man stifta bekantskap med alvkungen Jerle Shannara. Boken heter Shannaras första kung.
Brooks senaste böcker skiljer sig från de tidigare då de utspelar sig i nutid. Ordets riddare kämpar tillsammans med en ung flicka med magisk krafter mot demoner och djävlar. Böckerna som utgivits heter I demonernas spår, Ordets riddare och Ängamorgon.

Mina recensioner:

Shannaraböckerna har en rik samling med spännande miljöer och karaktärer. Brooks skriver spännande och med ett högt tempo. Svårt att sluta läsa böckerna då hans fångar läsaren med ett väl beskrivande språk. Efter några böcker blir hans stil lite väl enahanda dock och man märker tydligt att Brooks använder de flesta klassiska Tolkienanspelningarna på gott och ont. Kort sagt, spännande Fantasyböcker som är bra som introduktion till fantasygenren. Saknar dock djupet efter några böckers liknande handling.
Mitt betyg blir (skala 1-10): Miljöskildring: 7, Trovärdig magi: 7, Personskildring: 5, Djup/kvalite: 5, Spänning: 6, Totalbetyg: 6

Demonserien skildrar en värld lik vår egen men med magin ständigt närvarande. Brooks har här lagt mera arbete på personkaraktärerna och fått fram mera nyanserade hjältar. Böckerna kan läsas med behållning även av icke fantasyintresserade. Intressanta tankar kring etik och magi.
Mitt betyg blir: Miljö 5, Magi 7, Personskildring 7, Djup/kvalite 7. Spänning 6. Totalbetyg: 7

Bra länkar:
Terry Brooks Home Page Officiella hemsidan
Google Directory Länkar
Calles fantasysida Svensk sida
Terry Brooks Svensk sida

Tillbaka 

Senast uppdaterad 2001-09-30

Copyright © 2000 Stefan Danielson