Liten öl-ordlista

Ale Engelsk överjäst öl med fruktig smak och uttalad beska.
Altbier Överjäst, tyskt kopparfärgat öl, typiskt för Düsseldorf
Barley Wine Extra stark, engelsk ale.
Bitter Välhumlad engelsk ale med rejäl beska.
Bock Extra starkt tyskt öl.
Dunkel Mörkt öl
Gueuze Belgiskt öl, en blandning av gammal och ung lambic.
Helles Ljus öl
Humle Ört, vars honblommor (kottar) används som smakbärare i öl. Olika sorts humle ger olika sorts beska, Humlen verkar också konserverande
Kriek Belgisk lambic som smaksatts med körsbär
Kölsch Överjäst, ljust öl från Köln
Lager Alla underjästa öl.
Lambic Spontanjäst belgiskt veteöl.
Märzenbier Tyskt öl som förr bryggdes i mars och lagrades till oktoberfesten
Pale Ale Ljus ale, ofta beteckning på premium bitter,
Pils Klassiskt underjäst, ljust öl med stark humlebeska
Porter Namnet kommer från engelska porter - bärare, eftersom det var speciellt populärt bland dessa på 1800-talet. Mycket mörkt, överjäst öl med rostad smak.
Pub Förkortning av Public House, som betyder ett hus öppet för allmänheten.
Rauchbier Öl från Bamberg med stark röksmak.
Råfrukt Används ibland vid tillverkning av öl. I Sverige får max 49.99% råfrukt användas vid bryggning. De vanligaste råfrukterna är majs, ris och socker.
Stamvörtstyrka Mått på hur mycket malt som använts i vörten, ex.vis till 10% stamvörtstyrka har 10% maltextrakt använts.
Steam Beer Förr typiskt underjäst öl i Kalifornien. Bryggs vid hög temperatur, men eftersom is saknades kunde det inte kylas som lager.
Stout Nästan svart, överjäst öl som bryggs av kraftigt rostad malt.
Weissbier Tyskt veteöl som fått sitt namn av den ljusa färge, weiss=vit.
Weisenbier Tyskt öl som bryggs speciellt till festivaler.
Trappistöl Öl som bryggs av munkar på trappistordenskloster i Belgien och Holland.


Senast uppdaterad 1999-08-20

Copyright © 1997 Stefan Danielson