Utrustning och matrecept för fjällvandrare


Mat för fjällvandraren


Att handla mat till fjällturen:

Det bästa matlagningsrådet jag kan ge inför din fjällvandring är att torka maten själv eller köpa alternativ torkad mat.Visst, det finns idag frystorkad friluftsmat som är hyfsad. Men fortfarande är detta oftast både dyrt och inte speciellt gott. Vi letar ofta istället i den välsorterade mataffären efter torkad snabbmat. Denna mat är egentligen tänkt till den stressade lunchen men kan också med fördel användas på fjället. Leta gärna efter pastarätter färdiga på några minuter. Till exempel finns Blå Bands "en tallrik", påsar med frystorkade rätter som faktiskt smakar ganska hyfsat.
Att blåbärssoppa, nyponsoppa och andra påssoppor som ex. Superkoppen är bra som lunchmat är en vedertagen sanning. Men komplettera då bara lunchen med lite bröd och frukt.

Ett förslag till mat under en fjälltur:

Frukost: gröt eller musli, grovt bröd, 2 sorters tubost, salamkubb (fet och fin), kaffe/the
Lunch: Påssoppa, nudlar eller färdiga Blåbands-rätter. Dvs, allt som är enkelt att tillaga. Tillsätt endast varmt vatten. Till detta, grovt bröd med pålägg och ett äpple. Och så förstås mycket vatten till dricka.
Middag: Mera pastarätter, ris med kasslerbitar, potatismos med torkad renskav (som blötlagts). Pasta med köttfärssås (se recept nedan). Konservburkar med ravioli,fiskbullar eller dylikt med pasta till förstås.
Under färden: Dricka mycket vatten, blanda även vatten med energidryck (sportdryck). Och så tugga "jägarsnus", dvs chockladbitar, russin, torkad frukt och nötter (mums!).

Att torka maten själv:

Torkning är en gammal konserveringsmetod som passar alldeles utmärkt för utemat. Speciellt komplicerat är det heller inte. T.ex. kan man torka tomat, paprika, gul lök, purjolök, svamp, banan helt enkelt genom att skära upp i tunna skivor, klyftor eller strimlor och sedan lägga bitarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper i en ugn. Ugnen körs på 50-70 grader med ugnsluckan på glänt (för att få bort fukten). Torkningen tar c:a 10-24 timmar (frukt och grönsaker den längre tiden). Flytta om plåtarna eller gallren ofta. Svamp bör lufttorkas. Sörj för god ventilation i rummet eftersom det luktar en aning från det man torkar. Rotfrukter och bönor skall kokas nästan färdiga innan de sätts att torka. Man kan även extratorka russin och torkad frukt som man köper om man vill få ner vikten ytterligare.

Det går också jättebra att torka köttfärs själv, och annat kött med för den delen. Färsen ska tillagas först, stek den utan fett och krydda ordentligt, en del smak försvinner under torkningen. Sen är det bara att torka i ugnen på svag värme, max 50 grader med luckan halvöppen. Det tar ca 10 timmar. Man gör sedan sin egen köttfärssås på fjället genom att blanda den torkade köttfärsen med lite kokande vatten (2 min.) Låt svälla ett tag (10 min) och blanda sedan med en tub tomatpure, lite kryddor (oregano, salt och peppar), lite torkad svamp, lite hackad lök (kanske också en vitlök som myggförsvar) och så lite mera vatten med köttbuljong. Låt sjuda upp och puttra tills konsistensen känns lagom. Ät och njut!

Att sköta om sina vandringskängor

 

Gå in kängorna / infettning

När man går in kängorna kan man fylla dom med ljummet vatten (inte hett, då kan läderbindsulan släppa), skvalpa runt några sekunder och hälla ur. Då har man redan fukten i skon och kängan formar sig lättare efter din fot. Smörj sedan in kängorna med bra läderfett när lädret är blött. Då sugor dom lättare åt sig fettet. Se bara till att stoppa in fuktabsorberande papper inne i kängorna och byt sedan regelbundet ut detta mot nytt torrt papper tills kängorna torkat.

Att torka kängorna

Man får inte torka kängorna i för hög värme, t.ex. ställa dom nära elden eller på ett element. Då skyndas den naturliga åldringsprocessen i gummit på och det uppstår torrsprickor. Kängorna kan också krympa av att torkas i för hög värme. Det bästa är att stoppa tidningspapper i kängorna när dom behöver torkas.

Tips mot skavsår

Till att börja med bör man alltid ha två par strumpor då det motverkar skavsår, det man varierar är tjockleken på strumporna. Vid längre turer bör man alltid tejpa hälarna i förebyggande syfte eftersom det rätt vad det är kan uppstå skavsår i ett par 15 år gamla kängor också.
(Tipsen kommer från Lundhags, som också gör de bästa kängorna)


Senast uppdaterad 2000-02-20

Copyright © 2000 Stefan Danielson